Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

W końcu nadszedł wyczekiwany przez nas wszystkich sezon na truuskawki.
Truskawki są na tyle uniwersalne, że sprawdzają się w wielu potrawach jako dodatek bądź główny składnik. Koktajle, ciasta, drożdżówki, serniczki, galaretki, pierogi, dżemy ale również w daniach na wytrwanie. Sałatki np. z mozarellą, rukolą , rissoto, jako sos do dań mięsnych itd.
Ale nie należy zapominać o ich działaniu prozdrowotnym! Te czerwone maleństwa mają działanie krwiotwórcze i  wzmacniają organizm. Polecane są dla osób chorych na wątrobę, nerki i reumatyzm.
Ponadto zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Posiadają też dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny oraz bromelinę-enzym rozkładający białka.
Reasumując jedzmy truskawki (w sezonie)  i cieszmy się zdrowym życiem!
A ja tym czasem podzielę się z wami prostym przepisem na ciasto. :D




Ciasto
  • 160g mąki pszennej 
  • 70g mąki orkiszowej jasnej
  • 30g mąki dyniowej
  • 2 jajka
  • 70g ksylitolu 
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 50g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki syropu klonowego (opcjonalnie) 
  • truskawki
Mąką przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą, jasną masę. A następnie dodajemy do jajek  stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. potem jogurt, olej rozpuszczony i syrop, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy i obieramy, a następnie kroimy i lekko wciskając kładziemy na ciasto. 

Kruszonka kokosowa
  • 6 łyżeczek mąki pszennej
  • 70g wiórków kokosowych
  • 50g oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu 

Olej rozpuszczamy i wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. 
Masa jest bardzo klejąca, ale taka ma być. 
Ciasto "posypujemy" kruszonką. Ja użyłam rąk, biorąc masę i zacierając dłonie, ale również można zrobić to łyżeczką, Albo zamrozić masę a potem zetrzeć na tarce, ale tak nie robiłam, więc nie dam gwarancji, że wyjdzie. 
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra, dół)  i pieczemy  ok 50-55 min, a następnie studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 







Komentarze