W końcu nadszedł wyczekiwany przez nas wszystkich sezon na truuskawki.
Truskawki są na tyle uniwersalne, że sprawdzają się w wielu potrawach jako dodatek bądź główny składnik. Koktajle, ciasta, drożdżówki, serniczki, galaretki, pierogi, dżemy ale również w daniach na wytrwanie. Sałatki np. z mozarellą, rukolą , rissoto, jako sos do dań mięsnych itd.
Ale nie należy zapominać o ich działaniu prozdrowotnym! Te czerwone maleństwa mają działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm. Polecane są dla osób chorych na wątrobę, nerki i reumatyzm.
Ponadto zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Posiadają też dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny oraz bromelinę-enzym rozkładający białka.
Reasumując jedzmy truskawki (w sezonie) i cieszmy się zdrowym życiem!
A ja tym czasem podzielę się z wami prostym przepisem na ciasto. :D
Truskawki są na tyle uniwersalne, że sprawdzają się w wielu potrawach jako dodatek bądź główny składnik. Koktajle, ciasta, drożdżówki, serniczki, galaretki, pierogi, dżemy ale również w daniach na wytrwanie. Sałatki np. z mozarellą, rukolą , rissoto, jako sos do dań mięsnych itd.
Ale nie należy zapominać o ich działaniu prozdrowotnym! Te czerwone maleństwa mają działanie krwiotwórcze i wzmacniają organizm. Polecane są dla osób chorych na wątrobę, nerki i reumatyzm.
Ponadto zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Posiadają też dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny oraz bromelinę-enzym rozkładający białka.
Reasumując jedzmy truskawki (w sezonie) i cieszmy się zdrowym życiem!
A ja tym czasem podzielę się z wami prostym przepisem na ciasto. :D
Ciasto
- 160g mąki pszennej
- 70g mąki orkiszowej jasnej
- 30g mąki dyniowej
- 2 jajka
- 70g ksylitolu
- szklanka jogurtu naturalnego
- 50g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyzki syropu klonowego (opcjonalnie)
- truskawki
Ciasto wylewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy i obieramy, a następnie kroimy i lekko wciskając kładziemy na ciasto.
Kruszonka kokosowa
- 6 łyżeczek mąki pszennej
- 70g wiórków kokosowych
- 50g oleju kokosowego
- 30g ksylitolu
Olej rozpuszczamy i wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
Masa jest bardzo klejąca, ale taka ma być.
Ciasto "posypujemy" kruszonką. Ja użyłam rąk, biorąc masę i zacierając dłonie, ale również można zrobić to łyżeczką, Albo zamrozić masę a potem zetrzeć na tarce, ale tak nie robiłam, więc nie dam gwarancji, że wyjdzie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra, dół) i pieczemy ok 50-55 min, a następnie studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz