Sernik na zimno z ricottą

Co tu dużo pisać..W smaku niebiański, a jego puszystość powala na kolana, zaś  galaretka z jagodami idealnie równoważy smaki.
Mimo, że przepis nie należy do niskokalorycznych wciąż  jest zdrowy! Ricotta  jest świetnym źródłem białka i wapnia, ale i nie tylko. Dodatkowo zawiera selen i przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać zapaleniu stawów! I ŚMIETANKA, bomba kaloryczna, tak wiem, ale dobrej jakości śmietana i spożywana w rozsądnej ilości nikomu nie zaszkodziła.:)



Spód:
  • 100g płatków owsianych 
  • jajko 
  • łyżka jogurtu
  • coś do posłodzenia np. syrop klonowy 
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją, Kiedy będą już gotowe odsączamy z nadmiaru wody i wbijamy do nich jajko, jogurt i słodzik. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i składniki na spód ciasta wklepujemy równomiernie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 20 min.

Masa serowa:
  • 500g ricotty
  • 300g śmietanki do ubijania
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • coś do posłodzenia np. erytrytol, syrop klonowy

Śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 8 łyżkach ciepłej (nie wrzącej) wody i mieszamy, aby  nie było grudek. Ricottę miksujemy, a następnie dodajemy do niej śmietankę i mieszamy łyżką. 
Potem delikatnie miksujemy masę jednocześnie wlewając żelatynę. Na koniec dodajemy coś do posłodzenia i próbujemy masy czy jest wystarczająco słodka. Wstawiamy do lodówki na ok 2h

Galaretka:
  • jedna galaretka bez cukru (75g)
  • 0,4kg jagód (mogą być mrożone) 
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, gdy wystygnie blenduemy z jagodami, a następnie wylewamy na stężały sernik i jeszcze wstawiamy do lodówki na następne 2h.
Poteeem się zajadamy.
Ps. uważaj na ten sernik jeśli jesteś na redukcji. :D 































Komentarze